RAVNATELJICA ŠKOLE STARNIH JEZIKA MALI PRINC VARAŽDIN: KAKVE GOD CILJEVE VAŠA DJECA BUDU ŽELJELA OSTVARITI U BUDUĆNOSTI, ZNANJE NJEMAČKOG JEZIKA OTVARA IM BROJNE MOGUĆNOSTI, KAKO U POSLOVNOM TAKO I U PRIVATNOM ŽIVOTU Koje programe učenja stranog jezika nudi Vaša škola?

Škola stranih jezika Mali princ (Varaždin) nudi učenje engleskog i njemačkog jezika za djecu dobi od 4 do 15 godina. Djeca pomoću profesionalnog usmjeravanja, kroz didaktičke igre, ples, pokrete i glumu usvajaju nova jezična znanja. Metode učenja stranog jezika u potpunosti su prilagođene dobi djeteta te njegovim potrebama, mogućnostima i interesima. Članovi stručnog tima upoznaju individualne afinitete djeteta i prema tome formiraju metodiku učenja.

Koje je razdoblje čovjekovog života idelano za početak učenja stranog jezika?

Dr. Ranko Rajović, jedan od najvećih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, smatra kako se mozak razvija u pokretu, i to najviše od druge do pete godine. Djetetov mozak je u predškolskoj dobi najotvoreniji za nova iskustva te u tom razdoblju dijete najviše uči, i to spontano i kroz igru. Iz gore navedenog proizlazi kako je predškolska dob idelano razdoblje za početak učenja stranog jezika. Također, učenje njemačkog jezika u kombinaciji s igrom od rane dobi postaje djetetu nešto sasvim prirodno. Djeci se omogućuje razvoj koji rezultira prihvaćanju i poštivanju različitosti među ljudima. Djeca koja krenu s učenjem stranih jezika već u ranoj životnoj dobi bolje razvijaju i razumiju i vlastiti jezik. Ona u budućnosti postižu bolje rezultate na testovima, imaju razvijeniju logičko-matematičku inteligenciju, formiran pozitivan stav prema učenju kao i veću razinu samopoštovanja. Jednom riječju, učenje stranog odnosno njemačkog jezika u predškolskoj dobi pozitivno utječe na cjelokupni djetetov razvoj.

Zašto upisati dijete na tečaj njemačkog jezika?

Radi geografske i političke povezanosti, upravo njemački jezik smatramo jezikom budućnosti. Programi razmjene studenata, kao što je Erasmus, pružaju studentima mogućnost privremenog ili trajnog studiranja u stranim državama. Prilikom korištenja takve vrste programa, znanje jednog ili više stranih jezika u multikulturnim državama daje nemjerivu prednost. Također, sve više poslodavaca, uz znanje engleskog jezika (koje se podrazumijeva), traže još jedan dodatan jezik, a najčešće je to upravo njemački.

I za kraj želim pozvati sve roditelje u Varaždinu i okolici da dopuste svojoj djeci istraživanje i razvijanje vlastitih mogućnosti te da ih upišu u novi semestar njemačkog jezika; u školu gdje je učenje sinonim za igru!